Fenomenalna herbata czarna z Afryki z ogrodu Rukeri z północnej części Rwandy usytuowanego na wysokości ponad 1700m n.p.m. Klasyczna mocno utleniona herbata ze zbilansowaną goryczą i słodkimi nutami owoców i dymu. W zależności od długości parzenia uzyskamy mniej lub bardziej intensywny w smaku klarowny napar w kolorach brązu i burgundu.
Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie („palenie”).
Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.
Właściwości:
- koi duszę, rozjaśnia umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną);
- teina wzmaga aktywność soków trawiennych;
- naukowcy są zdania, że składniki czarnej herbaty mogą działać jako antyutleniacze, zapobiegając powstawaniu substancji rakowych w komórkach ciała.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.