0
Twój koszyk

Znany na całym świecie średnio utleniony oolong z Tajwanu z miejscowości Fenghuang, o klasycznym, kwiatowo-mlecznym smaku wzbogaconym nutami skórki od chleba, które zawdzięcza procesowi delikatnego prażenia. Jego liście mają postać ciemnozielonych kuleczek, w postaci suchej odznaczają się przede wszystkim aromatami prażenia. Dopiero zaparzone uwalniają stopniowo pozostałe nuty smakowe.


Oolongi to grupa herbat tradycyjnie wytwarzanych w Chinach i na Tajwanie. W procesie produkcji reakcja utleniania związków chemicznych w liściach jest przerywana dzięki czemu oolongi posiadają ciekawy przyjemny smak. Jeśli utlenianie jest mniejsze niż 30% otrzymujemy oolongi bliskie herbatom zielonym , gdy przekracza 60% pojawiają się cechy zbliżone do herbat czarnych.

Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je „smoczymi herbatami”.

Niektóre z herbat Oolong (lub Wulong, ulung) uważane są za jedne z najlepszych herbat w na świecie, a co za tym idzie ceny ekskluzywnych unikalnych gatunków są bardzo wysokie. .

Proces obróbki zaczyna się etapem więdnięcia liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane. Ma to doprowadzić do otarcia brzegów blaszek liściowych. W konsekwencji ułatwia to przebieg procesu oksydacji. Związki chemiczne zawarte w liściu wchodzą w reakcję z tlenem. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści. Herbata typu Oolong ma całe liście, gdyż poddaje się je specjalistycznym procesom zwijania. W zależności od miejsca pochodzenia , stopnia utleniania i końcowej obróbki liści mamy do wyboru wiele gatunków oolongów.

Właściwości herbat oolong:

W Archives of Internal Medicine opublikowano wyniki najnowszych badań, według których codzienne spożycie nawet połowy filiżanki zielonej herbaty lub typu oolong, może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.

Oolongi mają niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nawet po wieczornym wypiciu oolonga, nie powinno być problemów z zaśnięciem.

Czas Parzenia

1-2 min

Ilość Herbaty

3g/150ml

Ilość Parzeń

3-5

Temperatura Parzenia

90°C

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Dong Ding Oolong”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *